MATERIALEN

Op deze pagina vind je een overzichtje van onze materialen.

Tadelakt

Tadelakt is een waterafstotende glanspleister op basis van kalk. De kalk wordt opgepolierd op een ruwe ondergrond en nadien verzadigd met zwarte zeep. Deze artisanale methode zorgt voor zachte, vloeiende en voegloze wanden en elementen.

 

tadelakt badkamers en keukens

 

Deze traditionele Marrokaanse techniek wordt vooral toegepast in vochtige plaatsen zoals badkamers en keukens. Tadelakt is het Berberse woord voor inwrijven. Het wrijven en de behandeling met zeep, maken Tadelakt zeer waterbestendig.

Leem

Leem is een bouwmateriaal dat bestaat uit 3 hoofdbestanddelen, namelijk zand, klei en stro. Als toeslagstoffen worden onder andere hennephout en kleurpigmenten toegevoegd.

 

waarom leem?

 

De keuze voor leem is voor iedereen verschillend, hieronder staan een aantal doorslaggevende redenen waarom men voor leem kiest:

 

  • Vochtregulerende werking, leem is in staat om vocht op te nemen en af te staan zodat de luchtvochtigheid in een huis op een constant peil blijft.

 

  • Thermische isolatie, een warmtewand in combinatie met leem zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en afgifte over de hele muur. In de winter kan men dan warm water door de leidingen in de muur laten stromen voor een aangename temperatuur en in de zomer koel water voor opname van de warme lucht in de woonkamer. Leem heeft de eigenschap warmte op te slaan en langzaam af te geven.
  • Met leem kan je alle vormen maken die je maar wenst, van vlak en strak naar rond en ruw.
  • Leem kan op bijna alle ondergronden worden toegepast. Zo is het onder andere te gebruiken op baksteen, gipsplaten, kalkzandsteen, Fermacell, Gutex, riet, herakliet, strobalen, …
  • Zeker heel belangrijk: leem is een 100% natuurvriendelijk materiaal zonder chemische toeslagstoffen.

leemfinish

Leemfinish is een éénlagige afwerkpleister voor binnen, verkrijgbaar in verschillende kleuren die onderling mengbaar zijn. Andere kleuren zijn verkrijgbaar op aanvraag. De leemfinish is samengesteld uit witte gietklei, gewassen zand, marmermeel, cellulose en natuurlijke aardpigmenten. Korrelgrootte: tot 1,2 millimeter.

 

eigenschappen leemfinish

 

  • Ideale ondergrond voor leemfinish is een vlakke en homogeen geplaatste basis leempleister.
  • Leemfinish hecht enkel mechanisch, de ondergrond dient voldoende draagkrachtig, proper en ruw te zijn.
  • Gladde ondergronden zoals gipsplaten, beton en verf dienen vooraf behandeld te worden.
  • Leemfinish is niet geschikt voor permanent vochtige ondergronden.

Leemfinish bevat enkel natuurzuivere grondstoffen en is volledig vrij van schadelijke stoffen voor mens en milieu.

 

Het is wateroplosbaar en kan, na volledige droging, herwerkt worden met water en sponsbord. Barsten, gaatjes en vlekken kunnen op die manier ‘weggewassen’ worden. Het afval dat vrijkomt, kan opnieuw worden gebruikt.

 

In combinatie met basisleem draagt leemfinish bij tot een aangenaam en gezond binnenklimaat: vocht- en warmteregulerend, akoestisch dempend.

consequat assentior has..