Leem

Leem bouwmateriaal - Bouwen met leem Leem is een bouwmateriaal dat bestaat uit 3 hoofdbestanddelen, namelijk zand, klei en stro. Als toeslagstoffen worden onder andere hennephout en kleurpigmenten toegevoegd.

Waarom leem?

De keuze voor leem is voor iedereen verschillend, hieronder staan een aantal doorslaggevende redenen waarom men voor leem kiest:

- Vochtregulerende werking, leem is in staat om vocht op te nemen en af te staan zodat de luchtvochtigheid in een huis op een constant peil blijft.

- Thermische isolatie, een warmtewand in combinatie met leem zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en afgifte over de hele muur. In de winter kan men dan warm water door de leidingen in de muur laten stromen voor een aangename temperatuur en in de zomer koel water voor opname van de warme lucht in de woonkamer. Leem heeft de eigenschap warmte op te slaan en langzaam af te geven.

- Met leem kan je alle vormen maken die je maar wenst, van vlak en strak naar rond en ruw.

- Leem kan op bijna alle ondergronden worden toegepast. Zo is het onder andere te gebruiken op baksteen, gipsplaten, kalkzandsteen, Fermacell, Gutex, riet, herakliet, strobalen, ...

- Zeker heel belangrijk: leem is een 100% natuurvriendelijk materiaal zonder chemische toeslagstoffen.